צפון ספרד וארץ הבסקים

קוסטה ורדה,החוף הירוק בצפון ספרד על חוף האוקיינוס האטלנטי הוא אחד החופים היפים בעולם.במקומות רבים ההרים המיוערים יורדים בתלילות לעבר הים ויוצרים מפרצים יפים. החוף הירוק משותף לארץ הבסקים, אסטוריה, קנטבריה וגליסיה.לאורך החוף פזורות עיירות ציוריות וכפרי דייגים. לאורך החוף עובר הנתיב העיקרי המוביל לסנטיאגו דה קומפוסטלה, העיר השלישית בחשיבותה לנוצרים אחרי רומא וירושלים.
 
 
 
אתרים ומושגים
כבשני הברזלמגדל הרקולססנטיאגו דה קומפוסטלהרבי בנימין מטודלה ■  הבסקיםסן סבסטיאן גרניקה  ■ מערת אלטמירה


 
 יום  1 אוביידו ◄ לוגו  - סה"כ כ - 230 ק"מ

נחיתה באוביידו. לתשומת לבכם שדה התעופה נמצא צפונית לאוביידו  OVIEDO בקרבת אבילס   AVILES. אנחנו נוסעים על הכביש המהיר (אין צורך לשלם) לכיוון אוביידו  OVIEDO. אחרי כשבעה ק"מ יורדים מהכביש המהיר ופונים ימינה (דרומה) לכיוון גרדו GRADO בכביש מס' AS-237 .זהו כביש צר  ומתפתל באזור חקלאי. נוסעים כ-13 ק"מ ועולים על כביש נוח יותר זהו כביש N-534. אנו נוסעים כ- 66 ק"מ לכיוון צפון מערב ועולים על כביש החוף בצפון ספרד E-70  (בקטע זה של הדרך הוא משותף לכביש N-534). הדרך מדהימה!  מתתפתלת בין ההרים המיוערים. העיירה הראשונה שעל פניה נחלוף בכביש זה היא לאורקה LAURCA. למי שלא אצה הדרך, ניתן לחפש לינה בעיירה נבייה NAVIA.
אנו ממשיכים עוד כ-15 ק"מ לעבר העיירה ריבדאו RIBADEO. מכאן ממשיכים עוד כ-100 ק"מ לכיוון דרום-מערב בכביש N-640  לעבר העיר לוגו LUGO. בקטע הראשון של הדרך אנו חולפים מצדו המזרחי של אפיק הנהר אאו Rio Eo ,אליו מגיעים דגי סלמון  להטלת ביצים. אחרי נסיעה של כ-30 ק"מ אנו עוברים בעיירה בשם א פונטנובה A Pontenova . נעצור לראות את חמשת התנורים של מכרה הברזל של העיר  (ראו תמונה). אנו ממשיכים לעבר לוגו.
נחפש לינה באזור לוגו.

 
 
כבשני הברזל

 
 חמשת כבשני הברזל מלבנים אדומות בעיירה פונטה נובה משמשים כדוגמה לאדריכלות תעשייתית מהמאה ה-19. התנורים נבנו על ידי חברה בסקית בשנת 1902 ובהם הותכו עופרות הברזל ונשלחו במסילה שאורכה 34 ק"מ לנמל RIBADEO ריבדאו, ממנה נשלחו לבריטניה. המסילה שימשה גם להסעת נוסעים. המכרה והמסילה היו פעילים עד לשנת 1964.
מסלול הרכבת הפך להיות נתיב ירוק אקולוגי. ניתן לטייל לאורכו ולהינות גם מדגי הסלמון בנהר האיו. הנתיב עשיר בצמחייה ובמיני בעלי  חיים וביניהם הדב החום.
 
יום  2  לוגו ◄ א קורוניה  כ- 62 ק"מ

 
בהגעה ללוגו אנו נוסעים לפי השילוט המכוון  למרכז העיר. בלוגו לא להחמיץ סיור רגלי על החומה העתיקה של העיר.
 
יום  3    א קורוניה ◄ סנטייגו דה קומפוסטלה  - סה"כ 63 ק"מ

 
מלוגו אנו ממשיכים בנסיעה לכיוון א קורוניה. יש שילוט מצויין. בהגעה לעיר לנסוע לפי השילוט המכוון למרכז העיר עד שנתקלים בשלטים החומים עליהם כתוב Torre de Hércules (מגדל הרקולס ). מגיעים למגרש החנייה ומתחילים לטפס בעלייה. השאירו זמן לטייל  באזור החוף למרגלות המגדלור יש שבילי הליכה יפים. אם אינכם ממהרים תוכלו לבקר גם בעיר העתיקה של א קורוניה. אנו ממשיכים לעבר סנטיאגו דה קומפוסטלה ומחפשים לינה.
 
 
מגדל הרקולס
 
מגדלור עתיק בן 1900 שנים בחצי האי של א קורוניה המתנשא לגובה של 68 מ'. זהו המגדלור השני בגובהו בספרד אחרי מגדלור צ'פיונה בקדיס. ביוני 2009 הוכרז מגדל הרקולס  כאתר מורשת עולמית בהיותו המגדלור העתיק ביותר בעולם שעדיין משמש כמגדלור.
ישנן כמה אגדות הקשורות להקמתו. אחת מהן מספרת כי הרקולס, במסגרת המטלה העשירית מתוך 12 המטלות, הגיע בסירה לחוף א קורוניה והרג את הענק גריאון וקבר אותו שם. ובאותו מקום הוקם המגדלור. אשה בשם קורוניה שהייתה הראשונה שהגיעה למקום  בנתה עיר שקבלה את שמה. בסמל העיר א קורוניה מופיע מגדלור מעל גולגולת ושתי עצמות.
אגדה אחרת קושרת את המגדלור למלך הקלטי בראוגן שראה מראש המגדלור את חופי אירלנד, לשם הפליג.
המגדלור שופץ מספר פעמים. במאה ה-18 שופץ בסגנון ניאו-קלאסי. השיפוץ האחרון היה בשנת 1992.
 
 
 
יום  4    סנטייגו דה קומפוסטלה ◄לאון  -  336 ק"מ

סנטיאגו דה קומפוסטלה 
 
 סנטיאגו, בעברית יעקב, הוא שמו של אחד מ-12 השליחים של ישו. שמו המלא הוא יעקב בן זבדי. הוא גם אחיו של שליח אחר בשם יוחנן. הוא נחשב לאחד השליחים הבכירים ולכן נכח במעמד ההשתנות של ישו, אחד המאורעות החשובים בחיי ישו.
יעקב היה המרטיר הראשון. ראשו הופרד מגופו ונקבר בירושלים בקתדרלה ברובע הארמני.
יעקב הפך להיות פטרונה של ספרד. הספרדים מספרים כי עצמותיו הגיעו על גבי קונכיה לחופי ספרד ונקברו במקום בו נמצאת הקתדרלה בעיר סנטיאגו דה קומפוסטלה.
מאז ימי הביניים קברו הפך להיות לאתר עלייה לרגל למיליוני מאמינים ברחבי אירופה. בכבישי ספרד ופורטוגל יש שלטים (כמו זה שבתמונה) המתווים את הדרך לקברו.
צירוף המילים קומפוסטלה Compostela הוא "שדה כוכבים". הספרדים מספרים כי  הכוכבים הנחו את הארכיבישוף Teodomiro תאודומירו למקום בו קבר את עצמות יעקב.
הפרשנות לגבי מושג זה שנוייה במחלוקת ויש הסבורים כי מקור השם הוא במילה הלטינית  Composita Tella  שמשמעותה  "אדמת קבורה". הסבר נוסף טוען כי השם הוא שמו המלא של השליח.
 

אחרי ביקור בסנטיאגו דה קומפוסטלה אפשר להמשיך דרומה  כ- 100 ק"מ  לכיוון ויגו  Vigo ומשם הטיול ממשיך  לפורטוגל ( בקרוב יהיה מסלול באתר ).
אפשרות אחרת היא נסיעה בכיוון כללי מזרחה לעבר לאון. אנו עוזבים את סנטיאגו דה קומפוסטלה ונוסעים בכביש 547-N
לכיוון לוגו  (כ-100 ק"מ). כשמגיעים לכביש הטבעתי המקיף את לוגו יש שילוט לעבר פונפרדה  Ponferrada  בכביש  A-6 (הוא מסומן  גם כ- N VII ). אנו נוסעים כ-120 ק"מ. בפונפרדה נבקר במבצר הטמפלרי מהמאה ה-12 בעל החזית המרשימה.
אנו ממשיכים  עוד 56 ק"מ בכביש בכביש  A-6 עד אסטורגה  Astorga  וממנה נוסעים עוד 60 ק"מ לעבר לאון בכביש  N-120 .
לינה באזור לאון.

 
יום  5      לאון ◄בורגוס◄אוליטה  ◄פמפלונה  ◄ סן סבסטיאן  - 498 ק"מ

 
 178 ק"מ מפרידים בין לאון LEON לבורגוס BURGOS. מרבית הנסיעה בכביש מהיר . הנוף צחיח ברובו ומזכיר נסיעה בצפון הנגב. השילוט מצויין. נוסעים למרכז העיר לביקור בקתדרלה. לא להחמיץ ביקור בקתדרלה גם מי שראה כבר קתדרלות.
אחרי הביקור בבורגוס אנו ממשיכים עוד 138 ק"מ מזרחה לעבר  לוגרוניו LOGROÑO. דרך זו ניתן לעשות בכביש המהיר  E-804 או בכביש הלאומי N-232. לפני הכניסה ללוגרוניו לעלות על הכביש הטבעתי המוביל  לפמפלונה PAMPLONA  .למי שלא אצה הדרך ניתן לבקר במרכז העיר לוגרוניו. אנו נוסעים עוד כ- 37 ק"מ על כביש A-12  (הכביש המקשר בין לוגרוניו לפמפלונה) עד ל- ESTELLA אסטייה . מעט לפני אסטייה פונים ימינה לעבר TAFALLA טאפאייה בכביש NA-232 נוסעים בו 35 ק"מ ומתחברים לכביש היורד מכיוון פמפלונה לטודלה.

 
 
רבי בנימין מטודלה
 
 נוסע יהודי בן המאה ה-12 מהעיר טודלה שעל נהר האברו שבמחוז נבארה אשר בספרד. הוא בן דורו של הרמב"ם. יצא למסע שנמשך 13 שנים לעבר המזרח התיכון דרך מרסיי וגנואה ,יוון תורכיה, אנטיוכיה, ארץ ישראל, עירק, עדן, פרס, הודו ומצרים.
הוא ביקר בארץ ישראל בה שלטו הצלבנים שנים מעטות לפני כיבושה בידי צלאח א-דין.
בשונה מנוסעים אחרים שהתעניינו בקברי צדיקים הוא התעניין באנשים חיים והוא מציין את מספרם של היהודים ואת שמות ראשי הקהילות במקומות הוא ביקר. על אף בקיאותו במסחר ובכלכלה הדיווח שלו מדוייק ותמציתי גם בנושאים אחרים. תיאריו המדוייקים משמשים כחומר לימוד גיאוגרפי ואתנוגרפי של המקומות בהם ביקר. הוא מזהה מקומות תנ"כיים בארץ ישראל ומחוצה לה. הוא מספר על מפגשו עם הדרוזים ואמונתם בגלגול נשמות. ספרו מסעות בנימין התפרסם בכ- 30 מהדורות שונות. נתן אלתרמן הקדיש לו שיר.
מי שלא אצה לו הדרך יכול לבקר בעיירה טודלה, עירו של מגלה הארצות היהודי, בנימין מטודלה בן המאה ה-12 שביקר בכמה מארצות המזרח התיכון ובכלל זה ארץ ישראל ופרסם את זכרונותיו בשפה העברית בספר הנקרא מסעות בנימין ( ראו הרחבה).
אנו ממשיכים בנסיעה קצרה דרומה לעבר העיירה מימי הביניים OLITE אוליטה. למי שמגיע בחודש ספטמבר מוזמן כאן פסטיבל צבעוני בו בני העיר עוטים לבן . כמו בתמונה. 
 
אנו ממשיכים צפונה עוד כ- 40 ק"מ בכביש N-121 לעבר פמפלונה.
מפמפלונה אנו ממשיכים צפונה עוד 62 ק"מ בכביש A-15 לעבר סן סבסטיאן. הדרך עוברת דרך מנהרות רבות. הנוף ההררי מרהיב ביופיו.

 

הבסקים
 
 הבסקים הם קבוצה אתנית המונה כ- 7 מיליון איש כמחציתה מתגוררת בצפון ספרד ובדרום צרפת הבסקיםהבסקים הבסקים הם קבוצה אתנית המונה כ- 7 מיליון איש כמחציתה מתגוררת בצפון ספרד ובדרום צרפת בסמוך לגבול עם צרפת.
הם מכנים את עצמם אויסקלדונק –"דוברי השפה האויסקרית". הרומאים כינו אותם בשם "בסקים" , שלפי אחת הסברות משמעו "שוכני ההרים". הבסקים מצטיינים בעוז רוחם ובכשרם למלחמה פרטיזנית. הרומאים לא יכלו להם והשפה הבסקית אינה מושפעת מהלטינית.השפה הבסקית אינה דומה לשום שפה הודו אירופאית אחרת ויש חוקרים הסבורים כי היא שפתו של העם העתיק ביותר באירופה.
הבסקים שאפו מאז ומתמיד לעצמאות מדינית. שאיפות אלו התעצמו במחצית השנייה של המאה ה-19 בגל הלאומיות ששטף את אירופה, והם הקימו מפלגה לאומית בסקית. בעת מלחמת האזרחים הבסקית הורע מצבם של הבסקים וזכויותיהם האוטונמיות נפגעו. רבים היגרו לדרום אמריקה. כ- 3.5 מיליון איש ממוצא בסקי מתגוררים כיום בארגנטינה.
פרנקו דיכא ביד קשה כל סממן של שונות דתית או תרבותית ובפועל ביטל את האוטונמיה הבסקית מה שהוביל בשנת 1959 להקמת תנועת המחתרת אט"א ETA. תנועה זו ביצעה פעילויות אלימות רבות שגבו קרבנות רבים ובכלל זה את לואיס קררו בלנקו, ראש ממשלת ספרד, שסומן כיורשו של פרנקו.

 שלוש שנים אחרי מותו של פרנקו בשנת 1978 האוטונומיה הושבה לבסקים. על אף הרחבת האוטונומיה הפעילות הטרוריסטית של אט" לא פסקה למרות שארה"ב והאיחוד האירופי הכריזו עליה כעל ארגון טירור. רק ב-20 לאוקטובר 2011 הכריז הארגון על הפסקת כל פעילות אלימה.
 
 
יום  6      סן סבסטיאן

 
 
סן סבסטיאן

הקדישו לעיר זו לפחות יום אחד. סעו לפי השילוט מרכז העיר והחנו את המכונית באחד החניונים.
 
תוכלו ללון בעיר עצמה או לחפש לינה באחת העיירות הסמוכות.
סן סבסטיאן מרוחקת אך 20 ק"מ מהגבול הצרפתי ומכאן ניתן להמשיך מזרחה לכיוון צרפת או להמשיך במסלול הטיול כפי שהוא מפורט להלן במסלול של יום 7.
 
 יום  7     סן סבסטיאן ◄ גרניקה ◄ בילבאו - סה"כ 78 ק"מ
 
אנו ממשיכים מערבה בכביש N-634  . בקטעים מסויימים הוא משתלב בכביש המהיר E-70 .
הכיוון הכללי הוא לכיוון בילבאו. המרחק בין סן סבסטיאן לבילבאו הוא 78 ק"מ. כ- 20 ק"מ לפני הגעה לבילבאו נבחין בשלט חום המכוון אותנו לגרניקה-לומו.
סעו ימינה בכביש BI 635 בעקבות השלט. הכביש מתפתל בעלייה בהרים.אחרי 11 ק"מ נגיע לעיירה. סעו לפי השילוט החום שיוביל אתכם לעבר האתר בו נמצא עץ האלון העתיק ובית הצירים .

 

 
גרניקה
 
גרניקה חקוקה בתודעתם של רבים מאתנו כתמונה המפורסמת של פיקאסו.
פיקאסו צייר את התמונה בעקבות ההפצצה של חיל האוויר הגרמני על העיירה השלווה גרניקה בארץ הבסקים בצפון ספרד באפריל 1937. בהפצצה זו נפגע עץ האלון העתיק שסימן את חירותם של הבסקים ואשר למרגלותיו נהגו הבסקים להתכנס ולהשבע אמונים.
בסמוך לעץ נמצא בית הצירים של גרניקה. בתקרת המבנה נקבע ויטראז' ענק המכסה שטח של 235 מ"ר. ראו תמונה.  
 
 
מגרניקה ממשיכים לבילבאו ומבקרים במוזיאון גוגנהייםץ אנו ממשיכים מערבה בכביש ק-70  עוד כ- 26 ק"מ ומבקרים בעיירה  קסטרו-אורדיאלס בastrordiales  לינה באיזור זהץ
 
 אנו ממשיכים מערבה. אפשר לחלוף על פני סנטאנדר ולהמשיך עוד כ-21 ק"מ עד שנתקלים בשילוט החום של מערת אלטמירה. מומלץ לבקר בעיירה מימי הביניים SANTILLANA DEL MAR  סנטיאנה דל מאר בדרך למערת אלטמירה. גם אם לא הזמנתם תור כדאי לבקר בהעתק המערה.
 
מערת אלטמירה
 
 מערה קרסטית ובה ציורי קיר מרהיבים מלפני 14,000 -18,00 שנים. המערה נמצאת בצפון ספרד כ-30 ק"מ מ  סנטנאנדר SANTANDER, לא הרחק מהעיירה סנטיאנה דל מאר Santillana del Mar. בשל חשיבותם של הציורים הוכרזה המערה על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמית.
המערה נתגלתה על ידי בתו של ארכיאולוג חובב בשנת 1879. ריבוי המבקרים פגע בציורי הקיר ומספר המבקרים היומיים מוגבל מאוד.כדי לאפשר למבקרים הרבים לראות את הציורים הוקם בקרבת המערה העתק שלה ובו ניתן לראות את ציורי הקיר באיכות טובה יותר מאשר של המקור.
 
אנו ממשיכים בנסיעה מערבה עד שנתקלים בשילוט המכוון אותנו לפיקוס דה אירופה.
בתום הביקור אנו ממשיכים בדרך לשדה התעופה של אוביידו.
 
ערים ואתרים במסלול
 
 אוביידו ■ אוליטה ■ א קורוניה ■ מערת אלטמירה ■בורגוס ■ בילבאו ■ גרניקה ■ טודלה ■ לאון ■לוגו ■ לוגרוניו ■  סנטיאגו דה קומפוסטלה ■ סנטאנדר ■ סנטיאנה דל מאר ■סן סבסטיאן ■פונטה נובה ■ פונפרדה■ פיקוס דה אירופה ■ פמפלונה