פלובדיב PLOVDIV ПЛОВДИВ

אחת הערים היפות במרכז בולגריה והעיר השנייה בגודלה.שוכנת על ציר דרכים מרכזי באירופה ובעלת היסטוריה עתיקה.בעיר הייתה קהילה יהודית עתיקה.
פלובדיב   Plovdiv   
   פלובדיב - העיר השנייה בגודלה בבולגריה אחרי סופיה הבירה.בעיר מתגוררים כ-380,000 איש. העיר שוכנת על ציר תעבורה חשוב היוצא מהים התיכון ומהים השחור לעבר מרכז אירופה.
פלובדיב היא אחת הערים העתיקות באירופה היא בת זמנן של טרויה ומיקנה. האגדה מספרת,כי כאן חיפש אורפאוס אחר אהובתו אורידיקה. פלובדיב עתיקה יותר מרומא, קרתגו וקונסטנטינפול. בחפירות ארכיאולוגיות נחשפו חרסים המעידים על התיישבות במקום מהתקופה הניאוליתית מסוף האלף השביעי לפני הספירה.בטרם היותה עיר יוונית היא הייתה עיר תרקית ובהמשך עיר רומאית.בתקופת ימי הביניים שמרה על מעמד הבכורה שלה כעיר חשובה והעבירה ידיים מהשלטון הביזנטי לממלכה הבולגרית הראשונה.
העיר שוכנת על החלק הדרומי של מישור פלובדיב על שתי גדותיו של נהר המריטסה. מבחינה היסטרית העיר צמחה על שבע גבעות ולכן בבולגריה היא נקראת גם העיר בעלת שבע הגבעות. העיר ממוקמת על אדמת סחף עשירה.כיוון ההתפשטות של העיר הוא דרומה.העיר משתרעת על שטח של למעלה ממאה קמ"ר ולפיכך זו עיר בעלת הצפיפות הגבוהה ביותר במדינה.
לעיר היו שמות שונים בתקופות שונים. בהיותה תרקית היא נקראה Eumolpias יומולפיאס. כאשר פיליפ אביו של אלכסנדר מוקדון כבש אותה בשנים 341-342 (לפני הספירה) שמה שונה לפיליפופוליס. התרגום של שם זה לתרקית הוא פּוּלפּוּ-דֶוַה. הכבוש הרומאי הוביל לשם נוסף: טרימונטיום = שלושת הגבעות. שמה הנוכחי החל להתגבש בכבוש הביזנטי אז נקראה פַּלדין ביוונית או פְּלַדיב בבולגרית עתיקה.
מוקד ההתעניינות התיירותית בעיר הוא הרבוע העתיק שלה.הרצוף המיוחד של הרחובות והמבנים הברוקיים.אחד המבנים המעניינים הוא Koiumjioglu שהיום משכנו של המוזיאון האתנוגרפי. מבנה נוסף מעניין הוא בית בַּלַבַּנוב Balabanov , כיום משמש כאולם קונצרטים.בניין נוסף הוא בית גיאוגירדי Geogiardi   המשמש כמשכנו של מוזיאון המאבק.
עשר שנים נדרשו כדי להסיר שכבות עפר בעובי של 15 מ' מעל התיאטרון הרומי העתיק של העיר שבו 7,000 מקומות ישיבה. נבנה במאה השנייה לספירה בתקופת שלטונו של הקיסר הרומאי טריינוס. בחודשי הקיץ מתקיימים כאן מופעים שונים.
בעיר נתגלה גם איצטדיון רומאי ובו 30,000 מקומות ישיבה.הוא נבנה אף הוא במאה השנייה על פי המודל של האיצטדיון בדלפי.
ענפי הכלכלה המסורתיים בעיר היו תעשיית מזון,טבק וטכסטיל. בעת השלטון הקומוניסטי הורחבה התשתית הכלכלית של העיר וכללה ייצור מכונות, אלקטרוניקה, משאיות, קוסמטיקה, כימיקלים והפקת עופרת ואלומיניום. לאחר נפילת הקומוניזם חלק מהמפעלים נסגרו.
המודרניזציה לא פסחה על העיר ובשנים האחרונות נבנו בעיר קניונים שהושקעו בהם מיליארדים.בין המשקיעים, כמובן, יש ישראלים.
קהילות יהודיות היו בעיר כבר בתקופות קדומות. בעיר נתגלה בית כנסת מהמאה השנייה לספירה.השלטון הביזנטי עיין את היהודים ומצבם השתפר עם הכיבוש העות'מאני ובתקופה זו שיגשגה הקהילייה ובתקופה זו נבנה הרובע היהודי של העיר שנקרא אורטאמזר.
במלחמת העולם השנייה סבלו היהודים מרדיפות ומגירוש.על סף שליחתם למחנות השמדה הורה המלך הבולגרי לבטל את הצו וכך הם ניצלו משמד.לאחר מלחמת העולם השנייה עלתה כל קהיליית פלובדיב שמנתה 6,000 איש לישראל.

סמטאות ציוריות בעיר העתיקה של פלובדיב,בולגריה -אופק עולמי -Plovdiv Bulgaria Ofek-Olami
 

 
   

 
גיאוגרפיה היסטוריה אוכלוסייה וחברה מסלולי טיולים


  

 ערים ואתרים בבולגריה

ווליקו טארנובו ורנהמנזר באצ'קובו מנזר רילה סופיהעמק הוורדים פלבןפלובדיבקאזאנלאקרוסה • • שומן