|
נהר הנילוס הוא הגדול בנהרות אפריקה והשני בנהרות העולם. הנהר הארוך ביותר בעולם הוא האמזונס. אורכו של הנילוס הוא כ-6,857 ק"מ.
נהר הנילוס ליד אסוואן
|
אי בנהר הנילוס ליד אסוואן
שם הנהר בשפה המצרית הקדומה הוא נילוס. כך הוא השתמר בשפה היוונית Νείλος וממנה עבר לערבית ושם הנהר النيل (אלניל) . בשפה הערבית המילה أزرق אזרק משמעותה כחול אך השימוש בדמוי "כחול כמו הנילוס" הוסיף משמעות של הצבע כחול למילה ניל בערבית .
|
נהר הנילוס ומקורותיו
אגן הניקוז של הנילוס הוא עצום. שטחו כ-3.25 מיליון קמ"ר (כ-10% משטחה של אפריקה). לנהר שני יובלים עיקריים:הנילוס הלבן והנילוס הכחול. הנילוס הלבן אורכו 3,700 ק"מ ומקורו בימת ויקטוריה שבאוגנדה. הנילוס הכחול קצר יותר ואורכו 1,450 ק"מ ומקורו בימת טנה שבאתיופיה. שני נהרות אלו מתאחדים לנהר אחד, נהר הנילוס, ליד העיר חרטום בירת סודאן. מצפון לחרטום ישנו יובל נוסף הוא העטברה عطبرة שאורכו 805 ק"מ. הנילוס זורם במצרים לאורך 2,500 ק"מ באזור מדברי ואין לו יובלים נוספים.
|
מקור המילה דלתה הוא יווני . האות Δ דלתה ביוונית. בשל דמיונה של האות לדלתה של מצרים כינו היוונים את הדלתה בשם זה.
דלתת הנילוס היא שטח של יבשה שנוצר בשפכו של נהר הנילוס בשל השקעת הכמות העצומה של הסחופת. הסחופת מתגבשת ויוצרת גבשושיות המונעות את המשך זרימת הנהר. הנהר עוקף את הגבשושיות משני הצדדים ולכן בדרך כלל נוצרות שתי זרועת לנהר שבהן ממשיכים מי הנהר לזרום עד לשפך.
ככל שהנהר ימשיך וישקיע סחופת בדלתה, הדלתה תלך ותגדל. אדמת הסחופת היא קרקע חקלאית פוריה מאוד ובמצרים מרוכזים כפרים רבים באזור הדלתה.
גובה הדלתה במצרים נמוך מאוד והוא גבוה במטרים ספורים מפני הים. כאשר הוקם סכר אסוואן הצטברה הסחופת בימת נאצר ומאז מי הנילוס מכילים פחות סחופת ואין כמעט השקעה של סחופת. הגובה הנמוך של הדלתה מאפשר זרימת מי ים לדלתה הממליחים את מי התהום ומשחיתים את היבולים החקלאיים.
קילון על שפת מי תעלה ליד הנילוס
רוב אוכלוסיית מצרים מתגוררת באזור הדלתה. אלו הם כפריים (פלאחים) עניים המתגוררים בבקתות חימר וקש עלובות ותנאי מחייה מחפירים. בחושות הללו אין חדרי שירותים, מטבח ומים זורמים. בני המשפחה ישנים יחד עם בעלי החיים. הגידול הטבעי המואץ יוצר עוני רב וצפיפות הגורמת לתנאי תברואה ירודים. החקלאים מעבדים את השדות בשיטות חקלאיות מסורתיות בהן השתמשו עוד לפני אלפי שנים. מבין השיטות להעלאת מים מהנילוס משתמשים החקלאים בבורג ארכימדס, בקילון (ראו תמונה למעלה) ובאנטילה.
נשים מצריות מכבסות בתעלה באזור הדלתה של הנילוס.