נהר המקונג Mekong River

נהר המקונג הגדול בנהרות מזרח אסיה והנהר העשירי באורכו בעולם.מקור חיים לכ-60 מיליון איש.במימיו דולפינים וקרפיונים באורך של למעלה משלושה מטרים ומשקל של 300 ק"ג!
  נהר המקונג    แม่น้ำโขง


ילדי שבטי ההרים על גדות המקונג במשולש הזהב תאילנד -אופק עולמי, צילום דוד נתנאל -Hill tribes'children at Golden Triangle Mekong river Thailand -Ofek-Olami
ילדי שבטי ההרים על גדות המקונג במשולש הזהב צפון תאילנד



נהר המקונג
נהר באורך 4,880 ק"מ. הנהר העשירי באורכו בעולם ואחד הנהרות הגדולים ביותר באסיה. מקורו ברמת טיבט וממנה הוא זורם לחבל יונאן שבסין ומשם לבורמה ולאורך הגבול בין תאילנד ולאוס,קמבודיה וויטנאם. הנהר יוצר דלתה עצומה בדרום וויטנאם ונשפך לים סין הדרומי. 
מקור השם
בתאילנדית הנהר נקרא  แม่น้ำโขง מיינם-קונג. המילה מיי בתאילנדית פירושה אמא ונם פירושה מים. המילה קונג נגזרת מהמילה גַנגַה בסנסקריט. וכך משמעות השם בתאילנד ובלאוס היא "אמא גנגה". "קונג" בתאילנדית הוא סוג של תנין שחי בעבר בנהר.
בשל הפרשי הגובה הגדולים, משטר הזרימה באפיקו העליון הקניוני מהיר מאוד והוא יוצר קצף רב. בשל כך בסין הוא נקרא   澜沧江 לַנצַן ג'יאנג  "הנהר הגועש". בארצות בהן הוא זורם, המקונג מהווה מקור חיים לחיי 60 מיליון איש התלויים בו. מימיו משמשים אותם לשתייה, השקיית השדות ותחבורה.
סכרים
הסינים בנו כבר שני סכרים  ועובדים במרץ להשלמת פרוייקט של 8 סכרים באפיק הנהר הזורם בשטחם. אך לא רק הסינים מתכננים. בשנים האחרונות גם בלאוס,בורמה ותאילנד החלו לתכנן הקמת סכרים על היובלים של המקונג. הקמת הסכרים  תגרום לשינוי סביבתי בולט. הפלנקטון,  מזונם העיקרי של הדגים, והבוצה, חומר הדשן לשדות, ייעלמו וכך ייפגעו מיליוני אכרים החיים לאורך הנהר.
הידרולוגיה
עומק המים משתנה לאורך  האפיק ובמשך עונות השנה. עומק המים באזור משולש הזהב עשוי להגיע ללמעלה מ-30 מ'. רוחב הנהר גם הוא משתנה ויכול להגיע לכמה ק"מ. ספיקת המים הממוצעת היא 16,000 מ"ק בשנייה. צבע המים באפיקו העליון הוא שקוף. כבר בבורמה נעשים המים עכורים. הצבע העכור של המים בכניסה לבורמה נגרם בשל בלייה מסיבית של גדות הנהר. 
דגה
הנהר משמש כבית גידול ל-1,200 מיני דגים, וסבורים כי מספר המינים אף מגיע ל-1,800. אין עוד נהר כזה בעולם עם שפע מיני דגים. במי המקונג חי דג החתול. זהו דג-מים מתוקים הגדול ביותר בעולם. הקרפיונים במקונג מגיעים בד"כ לאורך של 1.5 מ' ולמשקל של 70 ק"ג. יש מיני קרפיונים בורמזים המגיעים לאורך של 3 מ' ול-300 ק"ג. כל המינים הללו נמצאים בסכנת הכחדה בשל הדייג הבלתי מבוקר.בחלק התחתון של המקונג נצפו גם דולפינים. אך כיום, הם נדירים מאוד.


טיפים ומידע למטיילים בתאילנד - לחץ כאן

 

 
  ערים ואתרים בתאילנד    



גיאוגרפיה היסטוריה אוכלוסייה וחברה מסלול טיול שיחון תאי