מבנה פיזיוגרפי של ארה"ב

גיאוגרפיה של ארה"ב

ארה"ב היא המעצמה החזקה ביותר בעולם מבחינה צבאית,כלכלית ופוליטית.כל "עיטוש" כלכלי או פוליטי בארה"ב משפיע על כל העולם. הרשומה הנוכחית,המבנה הפיזיוגרפי של ארה"ב היא פרק ראשון בגיאוגרפיה של ארה"ב.במהלך התקופה הקרובה יועלו לאתר פרקים, פרקים בגיאוגרפיה של ארה"ב ובהם יוצגו כל הגורמים הפיסיים והאנושיים שהצעידו את ארה"ב לפסגת העולם,והפכו אותה למוקד חיקוי של הצלחה.




 

 מבוא


ארה"ב היא פדרציה של 50 מדינות. 49  ממדינות אלו נמצאות ביבשת אמריקה הצפונית.48 מדינות מהן נמצאות ברצף טריטוריאלי מבחינה גיאוגרפית בין קו אורך 66°56′49 ″   וקו אורך 124°47′  מערבית לגריניץ ובין קו רוחב 25°7′6″ וקו רוחב 49°00′08″  צפונית לקו המשווה.
אלסקה,המדינה הגדולה ביותר בארה"ב, היא המדינה ה-49 של ארה"ב והיא נמצאת בצפון מערב אמריקה הצפונית, צפונית לקנדה. הוואי היא המדינה ה-50 של ארה"ב והיא נמצאת כ-4,000 ק"מ מערבית לקליפורניה באוקיינוס השקט.
לארה"ב יש טריטוריות נוספות בים הקריבי:  פורטו ריקו, איי הבתולה, האיים האלואטיים, איי מאדיאנה ואיי סמואה.
לפני כ-250 שנה מרדו 13 המדינות האמריקאיות בשלטון הבריטי והקימו את ארה"ב. במרוצת השנים התרחבה הברית באמצעות כיבוש,סיפוח וקניית טריטוריות.

בפרק זה ובפרקים בהם נעסוק בארה"ב, ההתייחסות היא ל-48 המדינות.



 מבנה פיזיוגרפי

 ■ מישור החוף האטלנטי ומישור החוף של מפרץ מקסיקו הרי האפלצ'ים האגן המרכזי
המישורים הגדולים חבל הרי הרוקי הרמות הבין הרריות הרצועה הפסיפית

 



ארה
ארצות הברית מבנה פיזיוגרפי 


 
 
מבחינים בשבע יחידות פיזיוגרפיות בארצות הברית:
■ מישור החוף האטלנטי ומישור החוף של מפרץ מקסיקו
■ הרי האפלצ'ים
■ האגן המרכזי
■ המישורים הגדולים
■ חבל הרי הרוקי
■ הרמות הבין הרריות
■ הרצועה הפסיפית
 


 מישור החוף האטלנטי


רצועה ארוכה באורך 3,500 ק"מ לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי במזרח ארצות הברית מאזור ניו יורק ובדרומה לאורך חוף מפרץ מקסיקו עד לדרום פלורידה .בדרום רצועה זו רחבה כ-500 ק"מ והיא הולכת ונעשית צרה ככל שעולים צפונה. באזור פילדלפיה רוחבה כ-100 ק"מ.



 הרי האפלצ'ים Appalachian Mountains   


ניתן לחלק את הרי האפלצ'ים לחמישה אזורים:
 

הפידמונט Piedmont
 אזור של שפלה בגובה של 50 עד 200 מ'. האזור משתרע ממערב למישור החוף ועד להרי האפלצ'ים. מצפון הוא מתחיל בניו ג'רסי ויורד דרומה לאלבמה.
אזור זה הוא שריד לשלשלת הרים קדומה. האירוע הגיאולוגי החשוב שהתרחש בשוליו הוא התפרקותה של יבשת פנגיאה.
אדמות החלק הצפוני של האזור עשירות יותר.בין הגידולים באזור זה טבק וכותנה.

הרכס הכחול  Blue Ridge Mountains 
 רכס ההרים הדרומי בהרי האפלצ'ים. הפסגה הגבוהה ברכס היא 2,045 מ'.
רכס זה נוצר לפני 400 מיליון שנה בתור הסילור (פרק זמן בעידן הפלאוזואיקון) .הרי הרכס התרוממו כאשר היבשת הקדומה אירופה-אמריקה והיבשת הקדומה גונדונה התנגשו. (באותו אירוע נוצרו גם הרי האנטי-אטלס במרוקו). רכס ההרים הכחול גבוה יותר בדרומו והוא הולך ומשתפל צפונה.
הרכס הכחול הוא המיוער ביותר מבין הרי האפלצ'ים. כאשר יש ערפילים משתנה גוון העצים לכחול ומכאן מקור השם.
 
רכס ועמק  Ridge-and-Valley Appalachians  
אזור קמוט של רכסים ועמקים מוארכים הניראים מהאוויר כבד קורדורוי. הוא משתרע מאזור ניו-יורק וניו ג'רזי, מערבה לפנסילבניה דרומה לתוך מרילנד, וירג'יניה המערבית, וירג'יניה, טנסי, ג'ורג'יה ואלבמה.
בשל המבנה הטופוגרפי של האזור הוא שימש כמכשול טבעי ומנע סלילת דרכים מערבה.
 
רמת האפלצ'ים Appalachian Plateau  
רמת האפלצ'ים משתרעת ממערב לעמק האפלצ'ים. היא משתרעת ממדינת ניו יורק עד לאלבמה.הרמה עשירה בפחם.

צפון האפלצ'ים (ניו אינגלנד)
 חלקו הצפוני של האזור נמצא בקנדה (כ-250 ק"מ). אזור שעבר גידוע בתקופת היורה והקרטיקון ואחר כך כוסה בקרחונים.
 
מבנה הרי האפלצ'ים -אופק עולמי - Applachians mountains strucrure - ofek olami
 

 

התהוות הרי האפלצ'ים
תהליך ההתהוות של הרי האפלצ'ים החל לפני בעידן הפליאוזואיקון לפני כ-250 מיליון שנה והוא מונה 4 שלבים:
הקימוט ההרציני, הפנפליין, התרוממות, ביתור.
 
■    הקמוט ההרציני – התרחש בעידן הפליאוזואיקון ובמהלכו נשברו והועתקו גושים לאורך קווי השבירה.
■   הפנפליין Peneplain – פעילות אירוזובית שחקה והסירה את הגושים המורמים והנמיכה אותם עד שהפכה אותם לכמעט מישור (Peneplain ) .
 ■   התרוממות מחודשת – בתקופת השלישון הייתה התרוממות נוספת אך קטנה בעוצמתה מזו שהייתה  בעידן הפליאוזואיקון.
 ■  ביתור – המשקעים הרבים יצרו פרצות לרוחב הרכסים וביתרו אותם.הפשרת קרחונים ותנועתם בצפון הרי האפלצ'ים שחקו את ההרים וגרמו להנמכתם.
מבחינת התהוותם,האפלצ'ים נחלקים לאפלצ'ים קדומים ולאפלצ'ים צעירים.
 
 ■   אפלצ'ים קדומים - כוללים את הפידמונט ואת הרכס הכחול לרוב בנויים סלעי יסוד וסלעים מותמרים קדומים.
 ■  אפלצ'ים צעירים – כוללים את את רצועת רמת האפלצ'ים ואת רצועת רכס ועמק. הם בנויים סלעי משקע. הקימוט השלישוני ניכר בהם.
 

 האגן המרכזי 

 

רצועה רחבה של אזור גבעי ונמוך משני עבריו של נהר המיסיסיפי. מרבית האזור משמש לחקלאות בשל קרקעותיו המשובחות וכמות המשקעים הגדולה. זהו אזור החקלאות העיקרי בארה"ב.
בחלקו הדרומי של האגן המרכזי שני חבלים גבוהים יותר: אזור המעבר המזרחי, הרי אוזרק Ozrak וואיצ'יטה Wichita .הרי אוזרק וואיצ'יטה משתרעים ממערב למיסיסיפי. גבולו המערבי של האגן המרכזי הוא בקו אורך 97°00′ ממערב לגריניץ.
 


 המישורים הגדולים


המישורים הגדולים מהווים מרחב רחב של מישור ברובו ערבה, השוכן למרגלות הרי הרוקי בארצות הברית ובקנדה, ממערב לנהר המיסיסיפי, בערך, בקו אורך 97°00′ ממערב לגריניץ. אזור זה מכסה חלקים של מדינות ארה"ב קולורדו, קנזס, מונטנה, נברסקה, ניו מקסיקו, צפון דקוטה, אוקלהומה, דרום דקוטה, טקסס, וויומינג, וכן בפרובינציות הקנדיות של אלברטה, מאניטובה וסאסקאצ'ואן.
ככל שמתקדמים מערבה במישורים הגדולים כמות הגשמים פוחתת והולכת בשל תופעת "צל גשם" של הרי הרוקי.
בשונה מהאגן המרכזי, אדמות המישורים הגדולים קשות לעיבוד, למרות מישוריות השטח. גורם נוסף המשפיע על היבולים הוא פעילות אירוזובית של מים ורוח.

 

הרי הרוקי 


הרי הרוקי הם רכס הרים גדול במערב וצפון אמריקה. הרי הרוקי משתרעים על כ-5,000 ק"מ מהחלק הצפוני של קולומביה הבריטית, שבמערב קנדה, לניו מקסיקו, מערב ארצות הברית.
הרים אלו הם הרי קמטים צעירים שנוצרו בתקופה בין לפני 80 מיליון שנה ל-50 מיליון שנים.
הם חלק  משרשרת הרים גדולה הנקרת הקורדיירה האמריקנית והיא משתרעת מצ'ילי בדרום אמריקה. ועד לצפון אמריקה . כיוון ההרים בארה"ב הוא צפון דרום. במזרח הרי הרוקי הפסגות מגיעות ל-3,000 עד 4,000 מ'.

 

 הרמות הבין הרריות 


אזור של שלוש רמות המשתרעות מערבית להרי הרוקי ומזרחית לרכס סיירה נבדה והרי קסקד. שלוש הרמות הן : רמת קולרדו, האגן הגדול ורמת קולומביה. בשל מקומם, בתווך בין שני גושי הרים ,נמצאות הרמות בצל גשם. הגשמים מתרבים ככל שעולים צפונה.
 
■ רמת קולרדו – שוכנת בדרום-מזרח רצועת הרמות. זהו אחד האזורים הצחיחים ביותר של ארה"ב.ברמה זו התחתר נהר הקולורדו עמוק בסלעים תוך כדי כך שהוא יוצר את העמוק שבין אפיקי הנהרות בעולם – "הגרנד קניון" שאורכו 300 ק"מ ועומקו 1,500 ק"מ.
■ האגן הגדול – מקיף את רמת קולורדו משלושת עבריה והוא משתרע על רוחב של מעל 800 ק"מ. הוא מאופיין בקוי שבירה רבים המחלקים אותו לגושים קטנים וביניהם שטחי ניקוז. כאן נמצאת ימת המלח הגדולה Great Salt Lake ששטחה כרבע משטח מדינת ישראל.
■ רמת קולומביה – אזור גיאולוגי וגיאוגרפי המשתרע על פני חלקים של מדינות ארה"ב: וושינגטון, אורגון ואיידהו. האזור הוצף בזרימת לבה משני רכסי ההרים, הרוקי והקסקד שביניהם נמצאת רמת קולומביה ונחתך על ידי נהר קולומביה. על אף כמויות הגשמים הרבות באזור, לא התפתחה חקלאות בשל שטחי הלבה החשופים.

 


 האזור הפסיפי


 הרצועה הפסיפית נחלקת לשלוש רצועות אורך: רצועה מזרחית, מרכזית ומערבית.
בשל שוני,גיאולוגי,טקטוני ואקלימי,רצועה זו מכילה נופים מגוונים. כאן נמצאת הפסגה הגבוהה ביותר בארה"ב הר וויטני Whitney  המתנשאת לגובה של 4,420 מ'. עמק המוות שגובהו 86 מ' מתחת לפני הים שוכן במרחק של 112 ק"מ מהפסגה הגבוהה ביותר.
 
■ הרצועה המזרחית – כוללת את הרי סיירה נבדה (מילולית -הרכס המושלג)  ורכס קסקד. רכס קסקד - הוא רכס הרים גדול במערב צפון אמריקה, המשתרע בדרום קולומביה הבריטית דרך וושינגטון ואורגון לצפון קליפורניה. הרכס כולל הרי געש רבים המתנשאים לגובה של 3,000 -4,000 מ'. הרכס כולל גם הרים לא וולקניים.
■ הרצועה המרכזית  נמצאת בין הרכס המזרחי להרי החוף וזהו למעשה אזור שבר גיאולוגי גדול שנגרם בשל מפגש לוחות.לאורך השבר יש עמקים גדולים. העמקים הללו הם עמקים טקטוניים ולכן כוסו באדמות סחף פוריות.בדרום הרצועה נמצא הגדול מבין העמקים, עמק קליפורניה.
■ הרצועה המערבית – רכס ההרים המערבי נמוך יותר מאשר הרכס המזרחי. פסגות רכס זה מתנשא לגובה 1,000 -1,500 מ'. הרכס נושק לים ואינו מותיר רצועת חוף למעט חלקו הצפוני.