גיאוגרפיה של טורקיה

טורקיה אחד האתרים המפורסמים לביקורי תיירים.ממוקמת בצפון מזרח הים התיכון ולחופי הים השחור.גשר פיזי,יבשתי ואווירי בין שלוש יבשות: אסיה,אירופה ואפריקה.מציעה חופי ים שטופי שמש ובתי מלון מפוארים וזולים.ההרים הגבוהים הם יעד לטיולי ג'יפים, וטרקים רגליים.הנהרות השוצפים מאפשרים ראפטינג מהנה ומרשים.הטבע עיצב בה צורות נוף מיוחדות כמו פמוקלה והפסול הטבעי בהרי הטוף של קפדוקיה.





 

 גיאוגרפיה של טורקיה
 מיקום וגבולות פני השטח וחטיבות נוף  אקלים     כלכלה  ■ גיאולוגיה  ■ 
 

 


 

 טורקיה  Türkiye Cumhuriyeti
 תעודת זהות דגל טורקיה  גיאוגרפיה של טורקיה היסטוריהטיולים בטורקיה
 

 
 
טורקיה,תוואים פיזיים -אופק עולמי -Turkey,Phisical charcters -Ofek-Olami
טורקיה - מפה פיזית
 
 
מיקום וגבולות 
 
טורקיה משתרעת על שתי יבשות: אסיה ואירופה. היא ממוקמת בדרום מערב אסיה לחופי הים התיכון והים השחור,בין קו  אורך 56″'25°39  מזרחית לגריניץ  וקו אורך "4'44°49 מזרחית לגריניץ, ובין קו רוחב  '35°49  וקו רוחב '42°06 צפונית לקו המשווה.
בצפון גובלת טורקיה בים השחור. במערב בים התיכון. בדרום בים התיכון, בסוריה ובעירק. במזרח גובלת טורקיה באיראן, ארמניה וגרוזיה.בחלק האירופי שלה היא גובלת בבולגריה, יוון והים התיכון.
 
פני השטח וחטיבות נוף

 
 

טורקיה היא ארץ ענקית 23,000 קמ"ר באירופה ו-   700,000   קמ"ר באסיה. טורקיה  חצי אי אשר מצפון לה הים השחור המתחבר דרך הבוספורוס לים השיש ודרך הדרדנלים לים התיכון. מהים האגאי עד למפגש הגבולות יש כ1,600- ק"מ וצפון לדרום כ700- ק"מ.
ניתן לחלק את טורקיה לחמש חטיבות נוף ברורות :
■ הרי הפונטוס
■ רמת אנטוליה
■ הרי הטאורוס
■ הרי קורדיסטן וארמניה
■ אזור הים האגאי
  בצפון טורקיה הר הפונטוס (ביוונית פונטוס = ים). הפונטוס מגיע לגובה 5,000 מ' לעומת 4,000 מ' בהרי הטאורוס. אורכו של רכס הפונטוס הוא כ-1,100 ק"מ ורוחבו נע בין 120-150 ק"מ. רכס הפונטוס מתחלק לשתי קשתות שאין מעברים ביניהם למעט באזור סמסון. רכס הפונטוס יורד בצורה תלולה לכוון הים השחור ולכן אין ישובים ואין חקלאות לאורך רצועת החוף. 
 
נמצאת בתווך : מדרום להרי הפונטוס ומצפון להרי הטאורוס, ממערב להרי קורדיסטן וממזרח לאזור האגאי. זוהי רמה שגובה הממוצע כ-900 מ' מעל פני הים. פה ושם ניתן לראות טורי גבעות והרי געש כבויים וביניהם ישנם עמקים פוריים.חלקה המזרחי של הרמה הוא נמוך יותר, משופע בימות ובמליחות ומתאפיין באקלים ערבתי-מדברי.
 
הרי הטאורוס נמצאים מדרום לרמת אנטוליה ולאורך חוף הים התיכון. אורכו של רכס הרים זה הוא כ-1,500 ק"מ ורוחבו הממוצע כ-150 ק"מ. רצועת הרים מורכבת ממספר רכסים מקבילים הבנויים מסלע גירני ודולומיט. במקומות רבים ההרים נושקים לים כשהם מותירים רצועת חוף צרה.
 
תהליך טקטוניקת הלוחות בא לידי ביטוי בטורקיה במפגש בין שני רכסי ההרים : הרי הטאורוס והרי הפונטוס. מפגש זה יצר את הרי קורדיסטן וארמניה הנמצאים במזרח טורקיה.באזור זה ניתן למצוא הרי געש רבים וחלקם עדיין פעילים.זהו אזור גבוה מ-2,000 מ'.הפסגה הגבוהה ביותר היא בהר אררט 5,165 מ'. הסחף של החומר הגעשי יצר קרקע פוריה בעמקים.כמות המשקעים באזור זה היא מעל 2,000 מ"מ בשנה. מי הגשמים מתנקזים באמצעות נהרות,בעיקר הפרת והחידקל.ימת ואן בקרבת הגבול עם איראן היא ימה סגורה ללא ניקוז.
אזור גיאוגרפי נוסף הוא אזור הים האגאי בשוליים המערביים של הרי הטאורוס, ו"בצניחת" הטאורוס לעבר איסטנבול. אלו הן רמות שטוחות מישור מוקף הרים, בצורת "מחבת", נמצא בדרך  כלל בצל גשמים. רוב הנחלים של טורקיה זורמים או צפונה או מערבה. בגלל השבירה בין הפונטוס לטאורוס התפתחו נהרות: מנדרס וגיריס החשובים במערב. בשפך הנהרות התפתחו ערים כמו אפסוס, איזמיר פרגמון. כמו כן התפתחו דרכי מסחר.
 

 
אקלים
 ■  אקלים פונטי  ■  אקלים ים תיכוני ■   אקלים הררי  ■  אקלים ערבתי  ■  

למעט לבנון, האקלים בטורקיה שונה מכל ארצות המזרח התיכון. טורקיה היא המדינה הגשומה ביותר מכל ארצות המזרח התיכון.
מבחינים בארבעה אזורי אקלים בטורקיה :
■ אקלים פונטי   
■ אקלים ים-תיכוני
■ אקלים הררי
■ אקלים ערבתי
אקלים פונטי – שורר בהרי הפונטוס בצפון המדינה.קלים זה מאופיין בגשמים רבים בכל ימות השנה (בהרים הגבוהים יורד שלג בחורף). כמות המשקעים השנתית הממוצעת עומדת על 2,000 מ"מ.
 
אקלים ים-תיכוני –  אקלים ים-תיכוני שורר בהרי הטאורוס,באזור הים האגאי ובאזור המערבי של החבל הפונטי. אקלים זה מאופיין בחורף קר וגשום (בהרים הגבוהים יורד שלג בחורף) ולעומתו קיץ חם ויבש. כמות המשקעים השנתית נעה בין 700 ל-2,000 מ"מ. רוב המשקעים יורדים בעיקר בחודשי החורף. באזור איסטנבול ייתכנו גשמים גם בקיץ.
 
אקלים הררי – אקלים הררי שורר במזרחה של טורקיה. מרבית המשקעים הם שלגים. בשל הגובה הרב והמרחק מהים, יורדות הטמפרטורות בחורף באופן ניכר והן מגיעות אף ל-20 מעלות מתחת לאפס.
אקלים ערבתי – אקלים ערבתי שורר ברמת אנטוליה.רמת אנטוליה מוקפת ברכסי הרים גבוהים מכל עבר ונמצאת בצל גשם.כמויות הגשמים נמוכות מאוד ונעות בין 200 ל-450 מ"מ בשנה.גובהה הרב של הרמה ורכסי ההרים הסוגרים עליה מכל עבר מקטינים את ההשפעה הממתנת של הים ולכן משרע הטמפרטורה בין קיץ לחורף גדול מאוד; בחורף קר מאוד ובקיץ חם מאוד.
  
 
כלכלה
 
כלכלת טורקיה מונעת יותר ויותר על ידי ענפי התעשייה והשירותים למרות ששעור המועסקים בחקלאות עדיין עומד על 30%.
תכנית הפרטה אגרסיבית צמצמה את מעורבות המדינה בתעשייה בסיסית, בנקאות, תחבורה ותקשורת. תעשיית הטקסטיל המסורתית בטורקיה עדיין מעסיקה ⅓ מהמועסקים בתעשייה למרות תחרות קשה בשווקים העולמיים.
הזרמת נפט בצנור מבקו החל ממאי 2006 מהווה ציון דרך חשוב באספקת האנרגיה לאירופה דרך טורקיה. בעתיד יתווספו לכך צנורות גז שגם הם יעבירו גז מאסיה לאירופה.
טורקיה חוותה משבר כלכלי חמור ב-2001 אך היא אימצה רפורמות בהתערבות קרן המטבע הבינלאומית ועברה לצמיחה מהירה. עד לשנת 2008 עמד שעור הצמיחה הממוצע על 6% בשנה.
שעור האינפלציה נמצא שוב במגמת עלייה. ב-2010 עמד על 8.6%
שעור הבלתי המועסקים במשק עומד על 12%.
מהטבלה הבאה ניתן ללמוד על הקשר בין שעור המועסקים בענפי המשק העיקריים לבין תרומתם לאותם ענפים.
מטבלה זו ניתן ללמוד כי שעור המועסקים בחקלאות הוא גבוה מאוד, ותרומתו לתוצר קטנה מאוד. לשם השוואה, בארצות מערב אירופה אליהן טורקיה רוצה להצטרף כחברה בשוק האירופי המשותף, שעור המועסקים בחקלאות הוא כ-2%. 
במדינות מערב אירופה ובארה"ב כ-⅔ מהאוכלוסייה עוסקים במסחר ושירותים, נתון המצביע על השכלה גבוהה ועל רמת חיים גבוהה של האוכלוסייה שצורכת שירותים רבים. נתון זה גבוה ב-50% מנתוני המועסקים בטורקיה, מה שמלמד על נחשלותה של טורקיה.
 
חקלאות
תעשיה
מסחר ושרותים
% מהמועסקים
29.5
24.7
45.8
תרומה לתוצר ב-%
9.6
26.7
63.8

 
 
גיאולוגיה  
 
מבחינה גיאולוגית טורקיה ממוקמת באזור הפונטי. זהו אזור המפריד בין יבשת אפריקה לאירופה. הוא מתחיל בטורקיה ומסתיים באוקיינוס ההודי. הבוספורוס והדרדנלים הם נהרות קדומים.
התהליך המתמשך של נדידת היבשות יוצר  לחץ של יבשת אפריקה לכוון אירופה ולכן הים האגאי נשבר לטבלאות, הפשרת הקרחונים בתקופת הקרחונים יצרה ימות שנוקזו על ידי נהרות עצומים וביניהם הבוספורוס והדרדנלים. המליחות של הים השחור נמוכה 1.6 מיליגרם לליטר. יש זרימה של מתמדת מהים התיכון לים השחור.
 מערכת ההרים בטורקיה נוצרה על ידי הקמר האלפיני. בדרום נוצרו הרי הטאורוס המתחלקים לשני גושים. לאורך חופי הים התיכון מתאפיינת מערכת זו במצוקים ולכן גם לא התפתחה תרבות חוף, רק באנטליה ובאדנה. רק בשני מקומות אלו אפשר לחדור מהים התיכון לטורקיה. מעברים אלו נקראים השערים הקליקאים. כל המצביאים הצלבניים עברו דרכם לכוון ישראל.

  
 מיצרי הבוספורוס ,טורקיה -אופק עולמי - Bosphoros straits Turkey - Ofek olami
מיצרי הבוספורוס