|
מיקום – ארמון הקיץ (בסינית -אי-כ'יי -יואן) נמצא בצפון מערבה של בייג'ינג במרחק של כשעה נסיעה ממרכז העיר. זהו הפארק הגדול ביותר בסין ובו נמצאים גנים, ארמונות ואגם מלאכותי.
אגם קונמינג - 昆明湖
שטחו מקיף 2.2 קמ"ר, כ- ¾ מהפארק. זהו אגם מלאכותי שנבנה בידי אדם. עומק המים כמטר וחצי. בחודשי החורף מכוסים פני האגם בשכבת קרח עבה והוא משמש את תושבי בייג'ינג להחלקה על הקרח.
ראשיתו של האגם בבריכות אגירת מים עתיקות מלפני 3,500 שנה. בתקופת שושלת מינג (1368-1644) גידלו תושבי בייג'ינג אורז מסביב לאגם ובמימיו גידלו פרחי לוטוס.באמצע המאה ה-18 בעת שלטונו של הקיסר הקיסר 乾隆帝 צ'יאנלונג הורחב האגם והוא קיבל את שמו הנוכחי. מאז סוף המאה ה-19 שימש המקום כארמון הקיץ של הקיסרית.
בשנים 1991-1990 נעשו כאן עבודות ניקוי של האגם ובמסגרתן פונו 652,600 מ"ק של בוץ. עשרת אלפים פועלים עמלו כדי לפנות את האדמה ולנקות את האגם.תוך כדי העבודות נתגלו באגם 205 פצצות יפניות שהוטלו על בייג'ינג במלחמת יפן-סין.
גשר 17 הקשתות
הגשר מקשר בין הגדה המזרחית של אגם קונמינג והאי נאנחו. אורך הגשר 150 מ' ורוחבו 8 מ'. משני צידי הגשר 544 עמודי שיש לבן המגולפים בדמות של אריות מרשימים. זהו הגשר הארוך מבין הגשרים אשר בארמון הקיץ. 17 הקשתות נבנו שלא במקרה. העומדים במרכז הגשר יכולים למנות בסדר עולה מכל צד 9 קשתות (הקשת ה-9 משותפת), וכך נעשה שימוש בספרה 9, שלפי תפיסה הסינית עתיקה זהו מספר המציין יציבות ומזל טוב. האגדה מספרת, כי בנייתו הושלמה בעזרתו של קשיש מופלא. על בניית הגשר ראו גם : 龙门石 אגדת אבן שער הדרקון Longmen shi
ספינת השיש
ספינת שיש היא ספינה הניראת כספינת נהר ונמצאת בגדה הצפונית של האגם. הספינה נבנתה לראשונה במאה ה-18 על ידי הקיסר 乾隆帝 צ'יאנלונג. ב-1860 בעת מלחמת האופיום השנייה נבזז הארמון והספינה עלתה באש. רק ב-1893 בהוראת הקיסרית האלמנה צה-שי נבנתה מחדש ספינת השיש. חלקה העליון כמו הספינה שקדמה לה עשוי עץ אך צבוע באופן כזה שיראה כמו שיש. בכל "סיפון" של הספינה היו מראות ששיקפו את מי האגם.
בסין מרבים לספר את הספור כי הקיסרית האלמנה בזבזה את הכספים שנועדו להקמת צי לאחר התבוסה ליפן בסוף המאה ה-19, והשתמשה בכספים אלו לשיפוצים בארמון הקיץ כולל בניית ספינת השיש.
המסדרון הארוך
מסדרון באורך 728 מטר מקורה תקרת עץ הנתמכת בעמודי עץ. קורות העץ של התקרה מחלקות אותה ל-273 מקטעים. המסדרון נבנה לראשונה באמצע המאה ה-18 . המסדרון מקשר בין שער הברכות לירח הנמצא במזרח האגם לטיילת הנמצאת בצפון האגם. המסדרון ממשיך לאורך הגדה הצפונית ומסתיים מעט לפני ספינת השיש. לאורך המסדרון ישנם 4 פבליונים מתומנים המסמלים את ארבע עונות השנה. בצד ימין של המסדרון יש מבנים שונים חלקם שימשו את הקיסרית צה-שי. בצד שמאל של המסדרון נמשכת טיילת לאורך גדת האגם.
תקרת המסדרון מעוטרת ב-14,000 ציורים על נושאים מהספרות הסינית; דמויות היסטוריות ודמויות אגדתיות , אגדות עממיות, מוטיבים של אנשים וטבע.
הצ'ילן
זהו פסל של בעל חיים אגדי הנמצא ברחבה מיד לאחר הכניסה בשער המזרחי. האגדה מספרת כי בעל חיים זה יודע לזהות מי דובר אמת או לא. מספרים, שהקיסרית צה שי
דרשה שאורחיה יעברו לפניו כדי לגלות מי דובר אמת ומי משקר...
גבעת אריכות הימים
גבעה בגובה 60 מ' בצפון הפארק והמשקיפה על אגם קונמינג.
כאשר העביר הקיסר הסיני משושלת ג'ין 完顏亮 ואן יאן ליאנג את בירתו לאיזור בייג'ינג באמצע המאה ה-12 היה לו ארמון על הגבעה בצפון האגם והגבעה נקראה אז גבעת הזהב (כשמה של השושלת, בסינית ג'ין =זהב). בתקופת שושלת יואן (1271–1368 ) שונה שם הגבעה ל"גבעת הכד" על שום כד ובו מטמון שנמצא בהר. הסינים האמינו כי אובדן הכד קשור לנפילתה של שושלת מינג (1368–1644 ).הקיסר הרביעי של שושלת צ'ינג (1644-1911) צ'יאנלונג הרחיב את הגנים בארמון הקיץ ונתן לגבעה את שמה הנוכחי בטכס מרשים שערך לכבוד יום ההולדת ה-60 של אמו. למעלה ממאה אלף פועלים עבדו כדי לבנות את אחד הגנים היפים בסין.
על הגבעה יש שני מבנים: מקדש בודהיסטי ואולם הנקרא "אולם פיזור העננים".
הקיסרית האלמנה צה –שי
אולמות רבים בארמון הקיץ מספרים את ספורה של הקיסרית האלמנה צה-שי.
הקיסרית האלמנה הייתה הקיסרית בפועל בין השנים 1840-1908 ולמעשה הייתה הקיסרית האחרונה של שושלת צ'ינג ושל הקיסרות הסינית בכלל (אם לא לוקחים בחשבון את הקיסר פו-יו ).
הקיסרית נהגה לבלות את עתותיה בארמון הקיץ כאשר מידי ערב מאות משרתים מכינים את ארוחות הערב הכוללת מנות רבות. בארמון הקיץ נבנה במיוחד עבורה תיאטרון פרטי. כאשר היא שרועה על המיטה צפתה בהצגות שנערכו מידי ערב למענה. היא נהגה לבלות בגנים ולדוג במי הבריכות. משרתיה שהיו במים תלו על וו קרס החכה דגי זהב כדי לתת לה הרגשה שהיא דגה דגי זהב.
ספורים רבים ישנם על מעלליה בחדר המיטות.הרכלנים בסין אומרים שאין מי שיספר את הסיפורים כי הגברים שבילו אתה, מצאו את מותם ביום המחרת.