|
אלתר בכנסייה עליו מבוצע טקס האאוכריסטה
האאוכריסטה ( קוראים - אֶאוֹכַּריסטַה) הוא אחד מהסקרמנטים המקודשים ביותר בנצרות הקתולית. סקרמנט הוא טקס דתי מקודש בלתי הפיך. טקס שהשפעתו איננה ניתנת למחיקה.
מה היא אאוכריסטה?
לא אחת אנו רואים במציאות או בסרט קהל מאמינים נוצרי העומד בתור בכנסייה. בקצה התור ישנו כומר ולכל מי שמגיע אליו הוא שם בפה מצית לבנבנה ואומר:"קורפוס כריסטי Corpus Christi " (גופו של ישו) זהו חלק מטקס ההאאוכריסטה.
לפי התפיסה הנוצרית ישו בא לעולם כדי להעניק חסד. ספר הבשורה של יוחנן פרק א' 17 אומר זאת במפורש : "כי התורה נתנה על ידי משה, והחסד והאמת באו דרך ישוע המשיח".
ביוונית, כאשר מוסיפים את הסיומת "מה" ma לפועל המשמעות של המילה החדשה היא "האפשרות ל..". המילה כַּרִיסטיה charista מקורה בפועל היווני כַּרִיס charis .אם נוסיף לפועל כַּרִיס את הסיומת "מה" נקבל מילה מאוד מוכרת לנו כריסמה או כריזמה.
אם כך הכריזמה של ישו היא היכולת שלו להעניק חסד.
תפיסת החסד בנצרות היא טובה שאין עמה תנאי למי שמקבל אותה.מי שמקבל חסד נושע.
|
התפיסה הנוצרית היא שבאמצעות טקס האאוכריסטה המאמינים הנוצרים זוכים למחילה על חטאיהם. כאשר נוצרים מבקרים בכנסייה בימי ראשון נערך טקס האאוכריסטה בו המשתתפים זוכים למחילה בזכות חסדו של ישו. ולכן כאשר הוטל נידוי על מי מחברי הקהילה נמנע ממנו טקס האאוכריסטיה וכך הוא מאמין באמת ובתמים שסופו בגיהינום.
|
המילה כַּרִיסטיה charista מבוטאת גם כגרטייה gratia . והיא קבלה משמעות של רב חסד. אמו של ישו מריה ממלאת תפקיד נכבד בתפילות הנוצרים והפנייה אליה היא בנוסח: Ave Maria Gratia Plena – מריה הברוכה רבת החסד.
|
הסנקולום - אולם הסעודה האחרונה מעל לקבר דוד המלך בהר ציון ירושלים
מספר שעות בטרם נתפס ישו על ידי החיילים הרומאים הוא קיים מפגש אחרון עם תלמידיו בהר ציון בירושלים.מפגש זה מכונה בשם "הסעודה האחרונה".
הסעודה האחרונה התקיימה באולם הסנקולום Cenaculum הסמוך לקבר דוד. משמעות המילה סנה Cena בלטינית היא סעודה. קיים ויכוח בין החוקרים אם האירוע התרחש בליל הסדר.
ישו יודע שבעוד מספר שעות יאבד את חירותו ואת חייו והוא נפרד בדרכו מתלמידיו. הוא אומר לתלמידיו משפט תיאולוגי חשוב, שהוא הבסיס לאאוכריסטה.
ישו נוטל לחם בוצע אותו ואומר לתלמידיו: קחו ואִכְלוּ זה גופי. הוא לוקח כוס מברך ואומר לתמידיו: שתו ממנה כולכם זה דמי, דם הברית (מטעמים מיסיונריים, בנוסח האחרון של הברית החדשה בעברית הוספה המילה "החדשה" שינוי משמעותי בפסוק זה) מתי,כו' 26,27
במילים אחרות טקס האכוריסטה הנערך ברחבי הכנסיות מקורו בסעודה האחרונה של ישו עם תלמידיו.
הסעודה האחרונה היא אחד המוטיבים הבולטים באמנות הנוצרית.אין כמעט צייר מימי הביניים שלא צייר את הסעודה האחרונה. אחד הציורים המפורסמים של הסעודה האחרונה הוא ציור של לאונרדו דה –וינצ'י משנת 1490 במילנו איטליה.
בחלק מהציורים של הסעודה האחרונה יש רק 11 תלמידים ולא 12.משמיטים את תמונתו של יהודה איש קריות, שעל פי הברית החדשה בגד בישו והסגיר אותו לשלטונות.
מטעם זה בציורים בהם נראה יהודה איש קריות הוא לבוש בבגדים בצבע צהוב. הצבע הצהוב הוא צבע הבגידה.זה גם צבעו של הטלאי שהיהודים נאלצו לשאת על בגדהיהם ולהראות את בגידתם.
|
המילה הארוכה הזו מורכבת ממספר מילים שמשמעותם "אפשרות למעבר מהות". היא מורכבת מ: trans = מעבר, substantia = מהות, abitas = אפשרות. וכל המילה נתפסת בטרמינולוגיה הקתולית כ: מעבר מהות או אפשרות למעבר מהות. אפשרות שהחומר שינה את מהותו.
המילה אלתר Altar היא ווריאציה של הסעודה האחרונה. כאשר מגיעים לכנסייה פוגשים ב- Altar , לא פוגשים מזבח. (ראו תמונה למעלה) הזבח שנעשה שם נגזר מהמילים שישו אמר בסעודה האחרונה. כאשר אנחנו מדברים על היין, שהוא תמיד מתוק, או על הרקיק המסמל את הבשר, אנחנו מתייחסים למושג ארוך: transsubstantiabitas. היא מורכבת מ: trans = מעבר, substantia = מהות, abitas = אפשרות. וכל המילה נתפסת בטרמינולוגיה הקתולית כ: מעבר מהות או אפשרות למעבר מהות. אפשרות שהחומר שינה את מהותו.
|
לכאורה, אין קשר בין טקס האאוכריסטה לעלילות הדם, הטקס החשוב מאוד לנוצרים חוזר על עצמו עשרות בשנה פעמים.