גיאוגרפיה של קניה

קניה היא מדינה אפריקנית לחופי האוקיינוס ההודי ובראשיתו של הבקע (השבר)הסורי אפריקאי.מדינה בעלת נופים מגוונים הרי געש והרים מושלגים וערבות טרופיות אינסופיות.בדרום מערב המדינה נמצאת אחת משמורות הטבע היפות בעולם - שמורת מסאי מארה. קניה היא ארץ אגמים נחלים וביצות.אוכלוסייה מגוונת של לבנים ושחורים,הודים,סינים וערבים.מדינת עולם שלישי כמו מרבית מדינות אפריקה.




 

גיאוגרפיה של קניה


קניה -מפה פיזית -אופק עולמי - Kenya phisial map -Ofek olami,David Nethanel
קניה מפה פיזית
 
 
                                                               
 
 

 

קניה נמצאת במזרח אפריקה, במרכזה של יבשת אפריקה לחופי האוקיינוס ההודי.
 
קווי רוחב: קניה משתרעת משני עברי קו המשווה בין   '05°35 צפון ל   '04°43   דרום.
קווי אורך:   '35°00    – '41°00    מעלות מזרח לגריניץ.
קניה גובלת בדרום-מזרח - באוקיינוס ההודי, בדרום-מערב - בטנזניה, במערב - באוגנדה, בצפון-מערב - בסודאן,
בצפון - באתיופיה ובמזרח - בסומליה.

 
 פני השטח - מאפיינים פיזיים
בקניה יש שלוש יחידות נוף גיאוגרפיות:
• האזור המישורי -  נמצא במזרח קניה, לאורך הגבול עם סומליה ונמשך לאורך חוף האוקיינוס ההודי, עד העיר מומבסה. זהו שטח מישורי – רמתי שגובהו נע בין  100 – 500 מטר. בחלקו הדרומי הוא מבותר ע"י נהרות (טנה, גלנה) הזורמים ממערב למזרח.
עיר הנמל מומבסה היא העיר המרכזית. אין בחבל זה יישובים גדולים נוספים והוא מיושב בדלילות רבה. באיזור מגדלים כותנה, סיזל, קפה ותה.
• האזור הרמתי – נמצא  בצפון קניה לאורך הגבול עם אתיופיה (חבש) משם דרומה ליד הר קניה עד הגבול עם טנזניה. זהו שטח רמתי גבוה המתנשא לגובה של כ – 1000 מטר. בצפון ממוקמת ימת טורקנה (רודולף) הגדולה.  אין באזור כמעט יישובים. זהו אזור מדברי בצל הגשם. 
• האזור ההררי – נמצא מערב ודרום קניה לאורך הגבול עם אוגנדה וטנזניה. גובה פני השטח עד  6000 מ', שיאו בפסגות ההרים הר קניה (5199), הגבוה בהרי קניה, צפונית לניירובי, והר קילימנג'רו המתנשא לגובה 5895 מ'. הקילמנג'רו הוא הגבוה בהרי אפריקה, והוא משמש כגבול טבעי עם טנזניה. באזור הדרום מערבי של קניה נמצאת ימת ויקטוריה, המשמשת גבול טבעי עם המדינות אוגנדה וטנזניה.
האזור מיושב בצפיפות יחסית. במרכזו של חבל ארץ זה נמצאת ניירובי –בירת קניה והעיר הגדולה ביותר בקניה.  ממזרח לניירובי יש מטעי תה, קפה וסיזל. בחלקו הדרום-מערבי  של החבל נמצאת שמורת מסאי מרה המהווה מוקד לתיירות וטיולים.

נוף טיפוסי במסאי מארה -אופק עולמי -Typical view at Masai mara -Ofek olami,David Nethanel
תמונת נוף טיפוסית במסאי מארה



 

 אקלים

אקלימה של קניה מגוון מאוד והוא נע בין איזורים בהם קר מאוד כל השנה לאיזורים בהם חם ולח כל השנה.
להלן טבלה השוואתית בה מוצגים נתוני טמפרטורות מקסימליות (צלסיוס) וכמות משקעים שנתית בשתי ערים נבחרות:מומבסה השוכנת לחופי האוקיינוס ההודי וניירובי השוכנת באיזור ההררי.

העיר

ינואר

יולי

משקעים

ניירובי

18.3 מעלות

15.6  מעלות

960 מ"מ

מומבסה

27.2 מעלות

24.4  מעלות

1,200 מ"מ

 

 

 

 


מישור החוף של קניה הוא טרופי חם ולח במשך כל השנה.גורם הגובה הוא המשפיע ביותר על האקלים.ככל שעולים בגובה הטמפרטורה נמוכה יותר.כפי שניתן ללמוד מהטבלה.מומבסה שוכנת על החוף והיא גשומה יותר וחמה יותר ניירובי הנמצאת בגובה של 1,330 מ' פחות גשומה וקרה יותר.
גם כמות המשקעים משתנה בהתאם.באיזורים הטרופיים יורדים גשמים בתפרוסת אחידה במשך כל השנה.לעומת זאת באזור ההררי יורדים גשמים במשך כל השנה אך מבחינים בשתי תקופות גשומות יותר חודשי אפריל-מאי וחודשי נובמבר דצמבר בחודשים אלו יורדת כמות ממוצעת של 170 מ"מ כמעט פי שלוש מאשר יתר חודשי השנה.  

כלכלה

ענפי המשק העיקריים בקניה הם חקלאות תעשיות ושירותים. למרות שענף החקלאות היווה את בסיס כלכלתה של קניה בשנים הראשונות לעצמאותה, תרומתו של מגזר לכלכלה כיום היא קצת יותר מ- . ענף השירותים תורם את השעור הגבוה ביותר לתמ"ג הכולל של המדינה .
בראשית העשור הראשון של המאה ה-21 התאפיין המשק הקנייתי בשערוריות שוחד רבות שגרמו לקרן המטבע הלאומית להפסיק למדינה זו כל סיוע כולל הלוואות. כתוצאה מכך במשך מספר שנים ירד התוצר. ב-2008 חל מפנה ומאז המשק נמצא בצמיחה קטנה בשעור של 2.6%.
שעור הבלתי מועסקים עומד על 40%. זהו נתון גבוה מאוד בכל קנה מידה והוא מוביל ליצירת  מגזר מועסקים בלתי פורמלי ששעורו גבוה אך לא ניתן למדוד אותו.
בנוסף לכל המדדים האחרים כמו אחוז מועסקים גבוה בחקלאות,קיומו של מגזר מועסקים בלתי פורמלי גדול הוא מאפיין מובהק של מדינת עולם שלישי.
 

 
 
חקלאות
תעשייה
מסחר ושירותים
אחוז מועסקים
75
25
תרומה לתוצר
22
16
62
 
  
 
חקלאות
 
בשנת 2004, המגזר החקלאי היווה רק 16.3% מהתמ"ג של המדינה אשר היה הנמוך ביותר בהשוואה למגזרים אחרים. החקלאות מהווה את הבסיס של כלכלת המדינה ומעסיקה מעל 75% מהאוכלוסייה. במפקד 2003, המגזר החקלאי היו מועסקים 75% מכוח העבודה הכולל של קניה.
 
מעל 50 אחוז מההכנסות היצוא ניתן לייחס למוצרים חקלאיים. סחורות היצוא העיקריים של קניה הם תה, קפה, טבק, כותנה, סיסל, ואגוזי קשיו. יבולי מזון עיקריים בקניה הם שעועית, תפוחי אדמה, קסבה, תירס, סורגום, ופירות.
 
תעשיות
 
התעשיות העיקריות של קניה הם בקנה מידה קטן מוצרי צריכה כמו מלט, סוללות, טקסטיל, פלסטיק, סבון, סיגריות, קמח, זיקוק נפט, רהיטים ותיירות.
 
רוב פעילות הייצור במגזר התעשייתי היא בעיבוד לתעשייה של  מוצרים חקלאיים. תעשיית מוצרי נפט בקניה נעשית בבתי הזיקוק בחוף אשר בבעלות הממשלה.
 
בקניה, מרכזי התעשייה העיקריים ממוקמים בערים מומבסה ובניירובי. בשנת 2004, המגזר התעשייתי היווה 18.8% מהתמ"ג של המדינה.
 
תיירות
 
תעשיית התיירות בקניה היא תחום הייצוא הגדול ביותר. התיירות מהווה בסיס חשוב לכלכלת המדינה. פוטנציאל התיירות בקניה גדל באמצעות תכנון קפדני.
 
שירותים
 
התרומה הגדולה ביותר לתמ"ג של המדינה מקורה במגזר השירותים. בשנת 2004 היווה מגזר השירותים 65% מהתמ"ג הכולל של קניה.

 


 

גיאולוגיה


השבר (בקע) סורי אפריקאי

הבקע המזרח-אפריקני (השבר סורי אפריקאי) חוצה את קניה. בקע זה, המשתרע על פני למעלה מ-6,000 ק"מ,עובר בתחומן של טורקיה,לבנון, סוריה, ישראל  ירדן, מצרים, ערב הסעודית, אתיופיה, קניה, טנזניה ומוזמביק. בקע זה הוא חלק ממערכת בקעים גדולה הקיימת בקרום היבשה ורוחבם מעל 50 ק"מ. תהליך התקמרותה של קניה הוא צעיר יחסית במונחים גיאולוגיים והתרחש לפני כ-12-13 מיליון שנים. כתוצאה מהתקמרות נוצרו במקומות רבים הרי געש שפלטו סלעים ולבה.
השלב הבא היה בשלהי תור השלישון כאשר הקמרון שנוצר קרס ונבקע לשניים וכך נוצר הבקע  שמדרונותיו מגיעים לכ-1,200 מ'.בהעדר ניקוז נוצרו במקומות אחדים ימות בקרקעית הבקע.כזו היא ימת טורקנה (רודולף) .
התהליכים הללו הקיפו את מרבית שטחה של קניה ,צפון קניה ומזרחה המשתייכים למסד סלעים עתיקים מתקופת הפרה-קמבריום.
השלב הבא היה בתור היורה כאשר הים הציף שטחים רבים במזרחה של קניה והרביד שכבות אדירות. ימת ויקטוריה נוצרה כתוצאה מהשבר הגיאולוגי.