טיול בחמש ארצות הבלקן

טיול בחמש מדינות בלקן כל כך קרובות וכל כך שונות. נופים מגוונים: אגמים קרחוניים למרגלות האלפים; מישורים רחבים וכרי דשא; נהרות רחבי ידיים; נוף טרשוני בראשתי ;מפלים וערוצים קניוניים; מערת נטיפים; הרים נושקים לים ומפרצים חבויים; אדריכלות מגוונת : אמפיתיאטרון רומי, מקדש רומי; כנסיות ביזנטיות ורומנסקיות, כנסיות גותיות ובנייה עות'מאנית, בנייה בסגנון וונציאני ובנייה רנסאנסית ובארוקית. בנייה ניאו קלאסית ובנייה מודרנית. שווקים אוריינטליים ססגוניים ואנשים מסבירי פנים.
 
מסלול הטיול
בלגרד ◄ זאגרב ◄אוטוצ'ץ ◄  קרופה ◄ בוהיני ◄ בלד ◄ קניון וינטגר ◄ קרניסקה גורה ◄   לובליאנה ◄פוסטוינה ◄פרדיימה◄רייקה ◄פולה ◄ רוביני ◄ רייקה ◄סלוני ◄פליטביצה ◄טרוגיר◄ ספליט ◄ סטון ◄ דוברובניק ◄קוטור ◄בודבה  ◄צטניה◄ נייגושי◄ דוברובניק ◄נאום◄מוסטר  ◄סרייבו ◄בלגרד ◄  ת"א          

חבל סלבוניהזאגרב   בית העלמין מירוגוי שער האבן מבני שלטוןמגדל לוטרצשק טירת אוטוצץ כפר הנפחים קרופהאגם בוהיני אגם בלדקרניסקה גורהליובליאנהפוסטוינהטירת פרדיימהפולה רוביני אופטיה פליטביצהטרוגירספליטמקרסקהסטון דוברובניק קוטורבודובהצטיניהנייגושי מוסטארסרייבו מוזיאון המנהרה ■ ■ בלגרד■ 
 
 
יום 1 יום א'    נתב"ג  ✈ בלגרד
 
 יום 2  יום ב'      ■ בלגרד ■ זאגרב ■ אוטוצ'ץ ■

 
חבל סלבוניה
התחלנו את היום בנסיעה בכביש המקשר בין בלגרד לזאגרב. נסענו בחבל סלבוניה המשותף לקרואטיה ולסרביה. דרך חבל ארץ זה פלשו כוחות זרים במהלך ההיסטוריה ובכללם העות'מאנים.
זאגרב
התחלנו את הסיור בעיר בביקור בקתדרלה הגותית של זאגרב. ראינו את תמונותיהם של הנזירים קירליוס ומתודיוס. ואת הכתובת מהברית החדשה בכתב גֽלֶגולֽיָני. קירליוס שפיתח את הכתב הקירילי תרגם לפני כאלף שנים את התנ"ך לקרואטית.
בית העלמין מירוגוי
המשכנו למירוגוי לבית עלמין הבלתי שגרתי שהוא פרי יוזמתו ובמימונו של לודוויג גאי, תושב העיר, שבנה על אדמתו את בית העלמין. תכנון בית הקברות הופקד בידי האדריכל בּוֹלֶה שחותמו טבוע במבנים רבים של העיר. בבית הקברות טמונים חשובי האישים והמנהיגים של קרואטיה. הייחוד של המקום – מקום קבורה זה לצד זה לכל בני הדתות.
המשכנו לעבר  השוק ומשם טפסנו במעלה הרחוב לעבר גרדץ. וכמו ב"נסיך הקטן" ראינו כיצד מדליקים את פנסי הגז שברחוב.
שער האבן
הגענו ל "שער האבן"- הקמינטה ורטה,  השער העתיק בחומת העיר בו תמונת מריה ניצלה משריפה והפכה את המקום לאתר עליית לרגל.
בהמשך ראינו את בית המרקחת העתיק של העיר משנת 1355 שהוקם על ידי נינו של דאנטה אלגיירי.
מבני השלטון
המשכנו במעלה הרחוב והגענו לככר סנט מרקוס בה ראינו את כנסיית מרקוס מהמאה ה-13 שגגה הנטוי מצופה באריחים צבעוניים. שני הבניינים הסמוכים הם מושב הפרלמנט ובית הנשיא. בהמשך ראינו את בית העירייה, את המוזיאון לאומנות נאיבית  ואת כנסיית קירליוס.
מגדל לוטרצשק
המשכנו לעבר מגדל לוטרֽצ'שֶק שבו בכל יום בצהרים בשעה 12 יורים בתותח.ירדנו לעבר העיר התחתונה והגענו לככר בן ילצ'יץ שבתי קפה מעטרים את פינותיה. במרכז הכיכר פסלו של המנהיג הקרואטי הנערץ ילצ'יץ שניצח את ההונגרים בקרב במאה ה-19.
 
יום 3  יום ג'   אוטוצ'ץ ■קרופה ■ אגם בוהיני ■ פסגת ווגל ■ בלד■ קרניסקה גורה

טירת אוטוצ'ץ
לאחר ארוחת הבוקר יצאנו לצפות על טירת אוטוצ'ץ, טירה מהמאה ה-13 הממוקמת בלב אי בנהר קרקא שבסלובניה. כיום משמשת כמלון.

כפר הנפחים קרופה
המשכנו לקרופה בה התוודענו לכפר הנפחים העשיר בעופרות ברזל. מי הנהר שימשו להפעלת מפוח ופטישים לייצור למעלה מ-120 סוגי מסמרים כבר במאה ה-14. הכפר סיפק מסמרים לאימפריה האוסטרו-הונגרית  וזכה באוטונומיה.
אגם בוהיני
המשכנו  בנסיעה בפאתי פארק טריגלב לעבר אגם בוהיני ראינו את פסל האייל בעל קרני הזהב ושמענו את האגדה על הצייד המאוהב. העפלנו בקרונית למרומי פסגת ווגל כדי לצפות באגם בוהיני שהמשתרע לאורך למעלה מארבעה קילומטרים.
אגם בלד
המשכנו בנסיעה לעבר אגם בלד הקרחוני וטפסנו באוטובוס וברגל למרומי הטירה מתחילת המאה ה-11 המשקיפה על האגם הרגוע שבמרכזו אי ובו כנסיית מריה המהווה אתר עלייה לרגל מזה למעלה מאלף שנים.
המשכנו בנסיעה לעבר קניון וינטגאר והלכנו על גשרי העץ הנטויים מעל לערוץ הקניוני שאורכו למעלה מקילומטר וחצי.
חזרנו לבלד כדי להתענג על הליכה בטיילת ועל עוגת קרם שניט מבית הקפה המשקיף על האגם.
המשכנו למלון בקרניסקה גורה.
קרניסקה גורה
 
יום 4    יום ד'  קרניסקה גורה ■ ליובליאנה ■ פוסטוינה ■ פרדיימה ■ רייקה

ליובליאנה
הבוקר יצאנו בנסיעה לעבר בירת סלובניה ליובליאנה. התחלנו את הסיור בכיכר הקונגרס הנמצאת למרגלות המצודה המשקיפה על העיר ומוקפת בשורה של מבנים מרשימים כמו בניין האוניברסיטה והבניין של התזמורת הפילהרמונית. המשכנו לרחוב היהודים הקרוב מאוד למבנים השלטוניים אך גם לשוק הקצבים. חצינו את גשר הסנדלרים והגענו לבית העירייה ולידו האובליסק הבנוי על פסלים המזכירים את מזרקת ארבעת הנהרות של ברניני בפיאצה נבונה שברומא – רק בצורה קטנה יותר.
בקרנו בקתדרלה של העיר וראינו את הדלתות ה"עתיקות" של העיר שהוכנו לקראת בואו של האפיפיור בסוף המאה ה-20. עברנו דרך השוק של ליובליאנה וחצינו את גשר הדרקונים סמלה של העיר, ומקורם הוא אולי, במפלצת במיתולוגיה היוונית אתה התמודד יאסון, בסיפור על "יאסון וגיזת הזהב" .
פוסטוינה
אחרי ארוחת צהרים בליובליאנה נסענו למערת פוסטוינה. עלינו לרכבת המתפתלת בין הנטיפים ויצאנו לראות את פלאי המערה.
טירת פרדיימה
אחרי הביקור במערה המשכנו בנסיעה בדרך הררית לעבר טירת פרדיימה אשר נשלטה על ידי ארזאם, אביר שהתנהג כמו רובין הוד – גנב מהמלך וחילק לעניים.
המשכנו בדרכנו לכיוון חצי האי איסטריה וחצינו את הגבול לקרואטיה לעבר העיר רייקה.
 
יום  5    יום ה'  רייקה ■פולה ■רוביני  ■אופטיה  ■רייקה ■
 
 פולה
יצאנו בנסיעה דרומה כאשר אנו חוצים הרים מוריקים ומפרצים יפים לעבר פולה. הבירה הבלתי רשמית של חצי האי איסטריה.
בסמוך למגרש החנייה צפינו על האמפיתיאטרון הרומי.
השריד המרשים ביותר של הבנייה הרומית בקרואטיה הוא ללא ספק, האמפיתיאטרון הרומי בפולה. זהו האמפיתיאטרון השישי בגודלו בכל העולם, והשריד הארכאולוגי המרכזי בקרואטיה.
המשכנו לצעוד לאורך הטיילת כאשר בצד אחד יאכטות וספינות דייגים ומצד שני מבני שלטון מרשימים. הגענו לכיכר העיר העתיקה . כאן בתקופה הרומית היה הפורום הרומאי. השריד היחיד מהפורום הוא מקדש אוגוסטוס שנבנה לפני כ-2,000 שנים. בית העירייה הוונציאני הסמוך למקדש אוגוסטוס בנוי בסגנון רנסאנסי מהמאה ה-17 מתפקד גם כיום כבית העירייה. בהמשך הרחוב נמצא מבנה דמוי שער רומאי זוהי קשת סרגיוס שהייתה חלק מהחומה הרומאית שהקיפה את העיר.
עזבנו את פולה בנסיעה בדרך העוברת לאורך מטעי זיתים בואכה רוביני.
רוביני
רוביני היא עיירה לחופי הים האדריאטי בחצי האי איסטריה. מגדל כנסיית אאופמיה שולט בנוף העיר. הכנסייה הוקדשה לאאופמיה קדושה נוצרית ששרידי גופתה הגיעו מאיסטנבול לרוביני בדרך עלומה ומאז היא הפטרונית של העיר.
אופטיה
בדרך חזרה למלוננו עצרנו באופטיה, עיירת הנופש בצפון חצי האי איסטריה. טיילנו לאורך הטיילת המקסימה שלה המשקיפה על מפרץ קוורנר. 
 
יום 6    יום ו'       רייקה ■ סלוני ■פליטביצה  ■


פליטביצה
אחרי ארוחת הבוקר נסענו בכביש המהיר המקשר בין רייקה לזאגרב. המשכנו דרומה וחצינו את קרלובץ יצרנית הבירה של קרואטיה. לצידי הדרך הושארו שרידי רכב משוריין מתקופת מלחמת העצמאות של קרואטיה בתחילת שנות ה-90.
עצרנו בסלוני העיירה היושבת על נהר סלוניצ'קה היוצר מפלים מרהיבים  ביופיים.
המשכנו לשמורת פליטביצה שהוכרזה ב-1979 לאתר מורשת עולמית ובמלחמה בשנות ה-90 נפגעה על ידי שני הצדדים הלוחמים. האתר שוחר על ידי הלוחמים הקרואטים רק ב-1995.
 
יום 7  יום שבת      ■פליטביצה ■ טרוגיר ■ספליט  ■



טרוגיר
אחרי ארוחת הבוקר במלון מצולה שבסמוך לפליטיביצה יצאנו לעבר מישור החוף האדריאטי כאשר אנו חוצים את האלפים הדינאריים. נסענו בפאתי זאדאר דרומה לעבר טרוגיר שנתגלתה לעינינו ממרומי ההר המשתפל לעבר המפרץ.
בקרנו בשוק של טרוגיר והתהלכנו לאורך הטיילת. ראינו את הלוג'ה ואת מבצר קמרלנגו שהוקם במאה ה-15. ראינו את שער האבן הרומנסקי של הקתדרלה, מעשה ידיו של רדובן במאה ה-12 . בשני צידי השער מעל אריות ניצבים פסלי אדם וחוה. למי שטיפס למרומי מגדל הפעמונים העתיק של הקתדרלה נזדמן נוף מרהיב הצופה לעבר המפרץ ולאי צ'יובו.
ספליט
המשכנו לעבר ספליט ובה בקרנו בארמון  דיוקלטיאנוס והתרשמנו מקומת המסד שעליה נבנה הארמון והיא המבנה הרומאי השמור ביותר בעולם שנתגלה עד כה. שוטטנו בפורום של הארמון וראינו כיצד שרידים עתיקים משתלבים בבנייה מודרנית כמו זו של בנק. ראינו את רחוב היהודים ואת המבנה בו נמצא בית הכנסת העתיק של ספליט. טיילנו לאורך הטיילת היפה וראינו את הפיאצה שהיא העתק לפיאצה סן מרקו בונציה.
המשכנו למלוננו לארוחת ערב ולינה.
 
יום 8  יום א'   ■ספליט ■ מקרסקה  ■סטון ■ דוברובניק ■

מקרסקה
אחרי ארוחת הבוקר יצאנו בנסיעה דרומה לאורך החוף האדריאטי. ההרים הרמים עתירי עצי האורן לא מותירים כמעט קו חוף. חלפנו על פני אומיש  הנמצאת בשפכו של נהר צטינה ועצרנו להפסקה קצרה במקרסקה המתהדרת בטיילת יפה ובה עצי דקל אמירים ובחוף ים שבקיץ מושך אליו מטיילים רבים. המשכנו בנסיעה לאורך דלתת עמק הנרטבה בה השתלבו
סטון
המשבצות הירוקות של השדות בתעלות המים הכחולות זה בזה יוצרים פסיפס צבעוני מרהיב ביופיו. הגענו לסטון ובה ראינו את החומה העתיקה שהקיפה את העיירה וזכתה לשם "החומה הסינית של אירופה".
דוברובניק
המשכנו לדוברובניק העיר שהוקמה במאה השביעית תחת השם רגוזה ועיקר המבנים בה נבנו בתקופה הוונציאנית ובתקופת שלטונה העצמאי. אחרי שנכנסנו לעיר דרך שער פילה נתגלה לעינינו רחוב ארוך זהו רחוב הפלאצה שבעבר היה תעלת מי ים שהפרידה בין שני חלקי העיר. מיד אחרי שנכנסנו לרחוב ראינו את מזרקת אונפוריו שנבנתה במאה ה-15. נכנסנו למנזר הפרנציסקני שהוקם במאה ה-14 ועדיין יש בו בית מרקחת פעיל הנחשב העתיק השלישי באירופה. ראינו את מוזיאון בית המרקחת ובו ארונות התרופות וכלים שונים ששימשו את הרוקחים להכנת התרופות.
על כותלי המנזר ראינו את המפה של דוברובניק המנציחה את העיר מהתקופה שלפני רעידת האדמה. התברר לנו כי העיר ניזוקה פעמיים גם ברעידת האדמה וגם במלחמה ולמעשה כ-70% מבנייניה שוקמו מחדש.
המשכנו לרחוב היהודים ובקרנו בבית הכנסת מהמאה ה-16, אחד העתיקים באירופה. על הכותל ממול הכניסה הבחנו בכתובת בעברית  "ברוך אתה בצאתך" ועל כותל הכניסה הכתובת "ברוך אתה בבואך".
המשכנו לאורך הפלאצה וראינו את עמוד אורלנדו –עמוד הקלון – שאליו נקשרו אנשים לפני משפט כדי להשפילם. אמת ידו של הפסל באורך 51.2 ס"מ שימשה כמידה רשמית. המבנה הסמוך לעמוד אורלנדו הוא ארמון ספונזה שהוקם במאה ה-16 ושימש כבית מכס. על כתלי הבניין מתנוססת כתובת בלטינית המזהירה אותך לא לרמות מכיוון שכאשר אתה שוקל, שוקל אותך גם אלוהים.
בהמשך ראינו את ארמון הרקטור מהמאה ה-13 . בארמון ישב השליט של העיר שנבחר לתקופה של חודש בלבד.
המשכנו לסיור בחומת העיר שאורכה כ-2 ק"מ ובמקומות מסוימים היא מתנשאת ל-25 מ' ועובייה מגיע ל-6 מ'.
נסענו למלוננו שבעיר.
 
יום  9     יום ב'      ■דוברובניק ■ קוטור  ■בודבה  ■ צטיניה ■נייגושי ■ דוברובניק ■

קוטור
אחרי ארוחת הבוקר נסענו דרומה לעבר מונטנגרו. נסענו דרך הכביש המקיף את מפרץ קוטור לעבר קוטור. ראינו את חומת העיר הוונציאנית ונכנסנו לעיר דרך שער טיטו.
ראינו את הכיכר המרכזית  "כיכר הנשק" בעיר העתיקה, הבתים סביב הכיכר בנויים בסגנון ונציאני ואוסטרו-הונגרי. בכיכר מגדל שעון ולידו עמוד הקלון על ידו היו מעמידים עבריינים ומשפילים אותם.
ביקרנו  בכנסיית סנט ניקולאוס האורתודוכסית והמשכנו לעבר בודבה.
בודובה
בודבה היא עיר חוף עתיקה ולה היסטוריה הנמשכת יותר מ-3,500 שנים, עובדה ההופכת את העיר להתיישבות הקדומה ביותר לחופי הים האדריאטי.
צטיניה
מבודבה המשכנו בנסיעה לעבר צטיניה הבירה הקדומה של ממלכת מונטנגרו שהוקמה במאה ה-15 באזור לא נגיש גיאוגרפית כדי להקשות על הכובשים העות'מאנים.
נייגושי
המשכנו במעלה המפותל של הר לובץ' הסלעי והמבותר לעבר הכפר נייגושי מקום הולדתו של ולדיקס פטרוביץ המלך המונטנגרי שבמאה ה-18 קיבל עצמאות דה פקטו מהאימפריה העות'מאנית. הכפר משמר את מטעמי המטבח המונטנגרי..
המשכנו בנסיעה במורד ההר כדי לתצפת על מפרץ קוטור ממעוף הציפור. המשכנו בנסיעה לעבר מפרץ קוטור אותו חצינו במעבורת בדרכנו למעבר הגבול ובחזרה למלוננו שבדוברובניק.
 
יום 10    יום ג' ■דוברובניק ■ מוסטאר  ■סרייבו ■


מוסטאר
אחרי ארוחת הבוקר יצאנו בנסיעה צפונה, חצינו את רצועת החוף שבשליטת בוסניה הרצגובינה ושוב מצאנו עצמנו בקרואטיה נוסעים צפונה באזור חקלאי לאורך נהר הנרטבה . לאחר שחצינו שוב את הגבול הגענו למוסטאר. מוסטאר היא עיר שהוקמה על ידי העות'מאנים ולכן מוצאים בה את כל המאפיינים של עיר עות'מאנית. בית מרחץ טורקי, שוק מזרחי ומסגדים.
גולת הכותרת של העיר הוא הגשר העות'מאני שהופצץ במלחמה בשנות ה-90 ושוקם מחדש על ידי חברה טורקית במשך שש שנים. רק ב-2004 הוא עמד מחדש על תילו.
סרייבו
המשכנו בנסיעה לעבר סרייבו. ויצאנו מיד לסיור. ראינו את בית העירייה המשמש כבניין הספרייה הלאומית ובעת המלחמה הועלה באש ומיליוני ספרים נשרפו. המשכנו לעבר הגשר הלטיני שלידו ממש ב-28 ביוני 1914 רצח הלאומן הסרבי גברילו פרינציפ את הארכידוכס של אוסטריה פרנץ פרדיננד ואשתו כאשר ביקור בסרייבו . "הרצח בסרייבו" היה הניצוץ שהצית את האש במלחמת העולם הראשונה.
המשכנו לעבר המוזיאון היהודי ומשם לשוק הגדול  "באצ'רשי" (בטורקית שוק גדול) המזכיר שווקים בטורקיה. הגענו למסגד הגדול ע'אזי הוסרוב שנבנה במאה ה-16 עם הקמתה של העיר. המשכנו לעבר הסביל ח'וסרי פשה שגם מהמאה ה-16.
המשכנו למלוננו לארוחת ערב ולאחריה סיור לילי בסרייבו.
 
יום 11    יום ד' ■ סרייבו  ■ בלגרד  ■
 

אחרי ארוחת הבוקר יצאנו לבקר במוזיאון המנהרה.
מוזיאון המנהרה
במהלך המצור על סרייבו, הקיפו כוחות סרבים את העיר כולה וביתרו את העיר לשניים: צפוני ודרומי. אנשי העיר חפרו במשך שישה חודשים מנהרה סודית מתחת המסלול של שדה התעופה באורך של 800 מ' וגובה מקסימלי של 1.7 מ'. במנהרה זו העבירו פצועים, נשק, מזון ותרופות. כמיליון איש עברו דרך המנהרה. המנהרה הייתה הקשר היחיד של התושבים עם  העולם החיצון.
המשכנו בנסיעה צפונה לאורך נהר הדריבה וחצינו את הגבול לסרביה בדרך לבלגרד.
 
 
יום 12  יום ה   בלגרד ✈ ת"א ■

בלגרד

יצאנו לסיור בבלגרד. חצינו את גשר ברנקו אחד מתשעת הגשרים על נהר הסאבה המקשר את מרכז בלגרד עם בלגרד החדשה. מצפון לגשר חובר נהר הסאבה לנהר הדאנובה.
נסענו לאורך שדרות  קנזה אלכסנדרה קרדורדביצ'ה  בה נמצאות השגרירויות. חלפנו על פני אחוזת הקבר של המרשל טיטו ובקרנו בקתדרלה האורתודוכסית  על שם סנט סאבא, אחת הכנסיות האורתודוכסיות הגדולות בעולם, שבנייתה טרם הושלמה.
בהמשך נסיעתנו ראינו את בניין הספרייה הלאומית ואת מושב האסיפה הלאומית הסרבי.
נסענו למצודת בלגרד –"קלמגדן" וראינו את הנקודה בה חובר נהר הסאבה לנהר הדאנובה. ראינו את פסלו המפורסם של משטרוביץ, ויקטור וחזרנו לקנז מיכאילובה, לככר הרפובליקה וראינו את התיאטרון ואת המוזיאון הלאומי של סרביה.